ESEMÉNYNAPTÁR

April 2021
S M T W T F S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

szgyf_banner.jpg

EU támogatásával megvalósuló fejlesztések

Üdültetés

OLET

 

A jelentkezőknek a Gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 54.§ (1) f pontja alapján  előírt képesítést feltétele:

  • 60 órás nevelőszülői tanfolyam

A tanfolyam tematikáját, menetét a 29/2003. (V.20.) ESzCsM a helyettes szülők, a nevelőszülők, a családi napközit működtetők képzésének szakmai és vizsgakövetelményeiről, valamint az örökbefogadás előtti tanácsadásról és felkészítő tanfolyamról szóló rendelete szabályozza a 3. számú mellékletében.

A tanfolyam két részből áll: 28 órás döntés előkészítő tréningből és 32 órás elméleti képzésből.

28 órás döntés előkészítő tréning, vagy más néven FIKSZ (Felelősség, Információ, Kompetencia Szülőknek) tréning, amelynek célja a nem vér szerinti családban nevelkedő gyermekekre és a befogadó szülőkre vonatkozó alapvető ismeretek átadása, valamint annak eldöntése, hogy a jelentkező alkalmas-e befogadó szülőnek.

A tréning végén a trénerek írásban családértékelő összefoglalót készítenek, amelyek tartalmazzák a befogadó család erősségeit és fejlesztendő területeit összevetve azzal az öt kompetenciával, amelyek fontosak a gyermekek gondozásában. Tartalmazza továbbá a trénerek javaslatát arra vonatkozóan, hogy a nevelőszülő jelöltet javasolják-e, hogy részt vegyen a nevelőszülős programban illetve hány és milyen életkorú szakellátásban lévő gyerme(ek)et tudna a család legjobban gondozni.

A döntés előkészítő tréninget a 32 órás elméleti képzés követi. A képzés keretében jogi ismeretek (8 óra), társadalomismeret (4 óra), élettörténeti munka (2 óra), konfliktus és konfliktuskezelés (2 óra), pedagógia és pszichológiai ismeretek (7 óra) és egészségügyi ismeretek (7 óra) átadására illetve az ismereteket összegző beszélgetésre (2 óra) kerül sor.

Az elméleti képzés végén következik a Tanúsítványok kiosztása, amely feltétele a nevelőszülő szolgáltatói nyilvántartásba vételéhez.

  • OKJ „Befogadott gyermek ellátásának alapfeladatai” modul teljesítése

A 60 órás nevelőszülői tanfolyamot kiválthatja az Országos Képzési Jegyzékben szereplő nevelőszülő szakképesítés „Befogadott gyermek ellátásának alapfeladatai” követelménymodul záróvizsgáját sikeres letétele.

Szakképesítés megszerzése

A 60 órás nevelőszülői tanfolyam vagy az OKJ„Befogadott gyermek ellátásának alapfeladatai” modul teljesítését követően a szolgáltató nyilvántartásba vétel további feltétele,  hogy a nevelőszülő vállalja, hogy a  nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonya keretében a gondozásába kerülő első gyermek, fiatal felnőtt elhelyezésétől számított két éven belül az

  • Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő nevelőszülő szakképesítést megszerzését, vagy
  • a helyettes szülők, a nevelőszülők, a családi napközit működtetők képzésének szakmai és vizsgakövetelményeiről, valamint az örökbefogadás előtti tanácsadásról és felkészítő tanfolyamról szóló 29/2003. (V.20.) ESzCsM rendeletben meghatározott, a nevelőszülők számára szervezett központi oktatási programot (KOP)

eredményesen elvégzi.

Működtetői továbbképzés:

A nevelőszülőnek a tanfolyam elvégzése,  illetve a szakképesítés megszerzésén túl kötelező a működtető által félévente szervezett további legalább 6 órás, legfeljebb 12 órás továbbképzésen részt vennie. A működtető továbbképzés témáit elsősorban aktualitások, törvényi változások és kötelezettségek határozzák meg.