ESEMÉNYNAPTÁR

September 2021
S M T W T F S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

szgyf_banner.jpg

EU támogatásával megvalósuló fejlesztések

Üdültetés

OLET

 

2018. november 14.

A „Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság épületeinek energetikai felújítása”című, KEHOP-5.2.2/16-2016-00021 azonosító számú projekt keretében közel 100 millió forintos ráfordítással került felújításra a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltsége fenntartásában működő Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Zalaegerszegi Gyermekotthona.

Megújult a zalaegerszegi gyermekotthon

A beruházás keretében sor került az épület komplex energetikai felújítására, ennek részeként megtörtént a homlokzat és a tető szigetelése, a nyílászárók cseréje, valamint a régi kémények elbontása. Az energetikai felújítás eredményeképpen javult az épület műszaki állaga, ami hozzájárul az intézményben élő gyermekek komfortérzetének növeléséhez, továbbá a hatékony energiafelhasználásnak köszönhetően jelentősen csökkennek a működtetési költségek.

Az átadási ünnepségen Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a vendégeket, és elmondta: 2014-ben célul tűzte ki az új városvezetés, hogy a jövő generációinak érdekében 2020-ig megújít minden gyermekekkel foglalkozó nevelési, oktatási intézményt. A program a vártnál is jobban halad, sorra adják át a felújított bölcsődéket, óvodákat, iskolákat. Ebbe a sorba illik bele ez az intézmény is. Az épület eddig az önkormányzat tulajdonában volt, de annak érdekében, hogy ezentúl egyszerűbb legyen a műkötetés és a karbantartás, a város ingyenesen átadja az ingatlant az állami fenntartónak. Végül köszönetét fejezte ki a gyermekotthon dolgozóinak, akik hivatásuknak tekintik munkájukat.

Vigh László országgyűlési képviselő szerint a társadalom érzékenységét mutatja az, miként gondoskodunk azokról, akik kiszorultak a családból. Nekik is meg kell teremteni a családban élés lehetőségét, és minden más feltételt, amellyel egyenlő esélyekkel indulhatnak, és teljes emberré válhatnak felnőtt korukra.

Az átadáson jelen volt Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, aki úgy fogalmazott, hogy közös felelősség az, miként alakul a gyermekotthoni ellátásban részesülő gyerekek jövője. Egy ilyen beruházás nem csupán fizikai építkezést jelent, hanem arról is szól, hogy megfelelő körülmények között élhessenek a családból kikerült gyermekek. Mint mondta, ma Magyarországon 23 ezer gyermek részesül gyermekvédelmi szakellátásban, sorsuk alakulása nemcsak a szociális területen dolgozók, hanem mindannyiunk közös felelőssége. Hangsúlyozta, hogy a kormány fontosnak tartja a nevelőszülői hálózat erősítését, amit az országos nevelőszülői kampánnyal is népszerűsíteni kíván. Ennek decemberi zalai állomásán is a figyelemfelhívás lesz a szándék, a hivatással végzett tevékenység társadalmi megbecsülésének erősítése, hiszen a nevelőszülők nemcsak a gyerekek életének szebbé tételéről, de családjaik megmentéséről is gondoskodnak.

A gyermekotthon igazán szép köntöst kapott a vidám színekkel, ami nemcsak az itt élő gyermekeknek, de a városrész lakóinak is tetszik, mondta Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója.
Az átadó ünnepség a nemzeti színű szalag átvágásával ért véget.

Megújult a zalaegerszegi gyermekotthon